top of page

Lesní mysl: Zpátky k přírodě, zpátky k sobě

Aktualizováno: 29. 2.

V době plné hektiky a moderního shonu čím dál více pociťujeme potřebu hledat klidné zákoutí pro naše tělo i mysl. Koncept Lesní mysli, inspirovaný japonskou praxí Shinrin-Yoku, nenabízí pouze relaxaci v přírodě, ale zároveň poskytuje cestu k hlubšímu porozumění sami sobě. Otevřete se této jedinečné cestě návratu k přírodě a současně k nalezení vnitřní rovnováhy.



Více než jen procházka v lese

Lesní mysl nepředstavuje pouze procházku v lese. Je to filozofie a praxe, která spojuje člověka s přírodou prostřednictvím plného uvědomění a smyslového vnímání.


Lesní mysl je finský koncept seberozvoje a sebepéče vytvořený tak, aby prohluboval léčivé účinky lesa, přírody. Je založený na nejnovějších vědeckých výzkumech a poznatcích o vlivu přírody na člověka a inspirovaný nejnovějšími trendy v pozitivní psychologii, koučování a mindfulness. Je založený na krátkých jednoduchých cvičeních nefyzického charakteru. Při používání cvičení člověk trénuje dovednosti vedoucí k udržování životní rovnováhy.


Za vznik tohoto konceptu stojí Finka Sipra Arvonen. Do českého prostředí ho přivedla Martina Holcová.


Lesní mysl vás vybaví dovednostmi pro spokojený život

Příroda spojuje tělo i mysl a Lesní mysl násobí a prohlubuje přirozené léčivé účinky lesa. Cvičení Lesní mysli slouží k tréninku dovedností vedoucích k životní rovnováze. Uveďme pár z nich.


  • Umění být v přítomném okamžiku, tedy tady a teď

  • Vědomí toho, co můžu ve svém životě změnit

  • Přijetí toho, co změnit nelze

  • Zvědavost a zkoumání toho, co se děje v našem těle i mimo něj

  • Dovednost filtrovat své myšlenky a informace zvenčí

  • Vědomí svých hodnot, které napomáhají např. při životních rozhodnutích

  • Ztišení vnějšího hluku i vnitřních dialogů a následný odpočinek

  • Relaxace a načerpání nových sil

  • Umění hledat v životě to dobré

  • Kontakt se svými zdroji

  • Kontakt a využívání svého potenciálu

Důvody, proč navštívit workhshop Lesní mysli

Workshop Lesní mysli příznivě podporuje zdraví těla, mysli i duše, a to jak v krátkodobém, tak i v dlouhodobém měřítku. Účastníci těchto workshopů jsou obohaceni v mnoha oblastech.


1. Lepší fyzické zdraví

Pobyt v lesním prostředí podporuje fyzické zdraví, posiluje imunitní systém a celkovou kondici člověka.


2. Zlepšená duševní pohoda

Účast na workshopu pomáhá snižovat úroveň stresu a úzkosti, což vede ke zlepšení celkového duševního zdraví. Lidé se zde učí techniky pro relaxaci a zvládání emocí.


3. Hlubší spojení s přírodou

Účastníci si osvojí dovednost vnímat a cenit přírodu kolem sebe a lépe porozumějí vzájemnému vztahu mezi přírodou a člověkem.


4. Komunitní vazby

Během workshopu mohou navázat kontakty s lidmi, kteří mají podobné zájmy, a posílit své komunitní vazby.


5. Lepší soustředění a pozornost

Aktivity v lese a cvičení mindfulness v přírodě přispívají ke zlepšení schopnosti soustředit se.


6. Kreativita a inspirace

Lesní prostředí může sloužit jako inspirace pro tvůrčí myšlení. Účastníci workshopu mohou najít nové perspektivy a nápady díky přítomnosti v přírodě.


7. Odpoutání od technologie

Workshop Lesní mysli často povzbuzuje účastníky k odpojení od digitálního světa a získání oddechu od dopaminové zátěže, kterou technologie způsobují.


8. Zvýšené sebevědomí

Účastníci mohou získat větší sebevědomí a sebeúctu díky pocitu spojení s přírodou a dokončení aktivit Lesní mysli.


9. Osvěžení mysli

Workshop umožňuje účastníkům uniknout od každodenního shonu a zažít klidný čas, který napomáhá obnovit životní vitalitu.


10. Lepší spánek

Kontakt s přírodou a relaxace v lese přispívá k zlepšení kvality spánku.


11. Větší uvědomění sebe sama

Workshop podporuje sebeuvědomění a sebepoznání. Účastníci mohou lépe rozumět svým emocím a potřebám.


12. Udržitelnost a ekologické uvědomění

Bližší spojení s přírodou vede účastníky k většímu pochopení pro udržitelný životní styl, což může vést k ekologicky zodpovědnějším rozhodnutím v jejich každodenním životě.



Sleduj živé akce, ať ti workshop Lesní mysli neunikne.


Osobní zkušenost Marie Chválové

"Lesní mysl představuje velmi jednoduchý, zároveň opravdu fungující koncept cvičení a aktivit v lese, které přinášejí uvolnění, ztišení, zpomalení, naladění se na sebe i okolní přírodu. Během tříhodinové procházky s Mírou jsem měla možnost vyzkoušet pestrou škálu těchto cvičení, byl prostor pro sdílení s ostatními účastníky, ale i pro bytí o samotě, v tichu, v propojení s přírodou. Cvičení si hrají s našimi smysly a vedou nás do hloubky nás samotných, pomáhají nám nacházet odpovědi na naše otázky. Chvíle ztišení a vnímání sama sebe mně umožnily vnímat paralely v přírodě a v mém životě, všímat si symboliky v lese, která se prolíná i našemi životy. Následné společné sdílení považuji za velmi přínosné, moc jsem ocenila Mírův zkušený postoj, přehled, pochopení a opravdovost. Procházka lesem s Mírou a Lesní myslí byla moc příjemná a věřím, že by nám všem moc pomohlo si takové chvilky zastavení a spočinutí v přírodě ordinovat co nejčastěji."

249 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page