top of page

Práce s dechem: Cesta k harmonii a zdraví

Aktualizováno: 14. 1.

Dech, tato automatická a neustále se opakující činnost, může být mnohem více než jen fyziologický proces. Má potenciál ovlivnit naše tělesné, mentální a emocionální zdraví. Práce s dechem je starověká praxe, která se v různých formách objevuje v mnoha kulturách po celém světě. V současné době však získává stále větší popularitu jako nástroj pro zlepšení celkové spokojenosti a snížení stresu.

Proč věnovat pozornost svému dechu?

Věnování se dechu přináší řadu zdravotních a psychologických výhod. Zde je deset důvodů, proč stojí za to věnovat čas a pozornost svému dechu:


1. Odbourání stresu a relaxace:

Pravidelná dechová praxe, zejména hluboké dýchání a meditace, efektivně snižuje hladinu stresu a stimuluje relaxační reakce v těle.


2. Regulace nervového systému:

Vědomé dýchání ovlivňuje autonomní nervový systém, což vede k lepšímu vyvážení mezi sympatickým a parasympatickým nervovým systémem.


3. Zlepšená kvalita spánku:

Dechové techniky jsou užitečné při zklidnění mysli před spaním, což vede k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.


4. Zvýšení energie:

Vědomá dechová praxe zlepšuje kyslíkový příjem a podporuje energetické procesy v těle, což vede k pocitu větší vitality.


5. Zlepšená kognitivní funkce:

Správná dechová technika zvýšuje přívod krve a kyslíku do mozku, což podporuje lepší kognitivní funkci a koncentraci.


6. Ovlivňování emocí:

Vědomé dýchání umožňuje lepší rozpoznání a regulaci emocí, což pozitivně ovlivňuje celkovou emocionální pohodu.


7. Podpora kardiovaskulárního zdraví:

Dechová praxe pomáhá snížit krevní tlak a poskytuje podporu kardiovaskulárnímu zdraví.


8. Zvládání úzkosti:

Dechové techniky jsou často využívány k účinnému zvládání úzkosti a panických atak.


9. Posílení imunitního systému:

Pravidelné věnování se dechu posiluje imunitní systém a přispívá k celkovému zdraví.


10. Vědomí přítomného okamžiku:

Práce s dechem, zejména v rámci meditace, umožňuje více soustředit se na přítomný okamžik a posiluje schopnost žít vědomě.


Jaké dechové workshopy realizuji?

Na svých dechových workshopech kombinuji prvky SOMA DECHU a zvuků přírody, které samy o sobě působí na člověka relaxačně. Japonec Yasushi Suko zkoumal terapeutický účinek zvuků přírody (např. ptáci v lese, zvuk tekoucí řeky) na vysoce stresované lidi, jejichž přístup k přírodě je omezený. Výsledky výzkumu byly velmi příznivé a potvrdilo se to, že poslech zvuků přírody uvolňují napětí v těle, i když jsou tyto zvuky reprodukované v podobě nahrávky.


SOMA DECH kombinuje moudrost starodávných kultur s poznatky moderní vědy. Jedná se o speciální dechovou metodu s rytmizovaným dýcháním, spojenou s moderní muzikoterapií a zádržemi ve výdechu. Celý proces je vymyšlený tak, že tělo maximálně využívá kyslík  a tím v něm probouzí opravdový život, odbourává stres, podporuje detoxikaci, zvyšuje životní energii a kreativitu.


Osobní zkušenost s dechovým workshopem Kateřiny Rouse

"Sama pracuji jako průvodkyně různými metodami včetně technik pánevního dna. Přesto byla dechová meditace s Mirkem novým zážitkem. Velmi rychle jsem se dostala do meditativního až euforického stavu, který trval celý den. Během zádrží ve výdechu jsem měla pocit, že se rozpouštím a vůbec nic nepotřebuji. Vnímala jsem, že skrze dech je snadné spojit se se svou sexualitou a využít ji tvůrčím způsobem. Dechovou meditaci s Mirkem bych doporučila každému. Je velmi důležité, kdo člověka takovou meditací provází. Vlídnost a klid Mirka vytváří bezpečné prostředí pro samotnou práci i emoce a sdílení."


Sleduj živé akce, ať ti můj dechový workshop neunikne.


Závěrem

V závěru lze konstatovat, že věnování se dechu je jednoduchý, přesto mocný způsob, jak podporovat celkové zdraví a pohodu. Z mého pohledu je dech klíčem k propojení těla, mysli a duše, a práce s ním může mít široký dosah do různých aspektů našeho života. Není třeba investovat hodiny denně do komplikovaných cvičení. I několik minut vědomého dýchání denně může mít pozoruhodné výsledky. Dech je stále přítomným průvodcem naší existence, a když mu věnujeme pozornost, otevíráme dveře k hlubšímu pochopení sebe sama a k harmonii s okolním světem.


141 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page