top of page

RAW FOOD aneb živé život dává

Aktualizováno: 29. 2.

V dnešní době zdůrazňování zdravého životního stylu a vědomého stravování stoupá na popularitě i trend tzv. raw stravy, tedy stravy z převážné části neupravených, nevařených surovin. Raw strava nejenže oslovuje ty, kdo hledají cestu k optimálnímu zdraví, ale také vzbuzuje zvědavost v oblasti gastronomie a výživy. V tomto článku si představíme koncept syrové stravy, prozradím vám, z čeho se skládá raw jídelníček a uvedu zdravotní přínosy a rizika tohoto výživového směru.



Enzymy vám mohou změnit život

Raw food, v češtině označováno jako živá strava či syrová strava, je poměrně novým, ale přitom tak starým a původním stravovacím způsobem. Hlavním principem raw food je návrat k co nejpřirozenějšímu způsobu stravování, tedy ke stravování takového jídla, které příroda vytvořila v prvotní syrové podobě a s tím nejlepším záměrem. Čím více je takové jídlo upravováno, tím více se vzdaluje od přirozenosti. Mluvíme tedy především o jídle, které je živé, obsahuje tedy enzymy. Ty jsou nezbytné pro zažívání. Pokud umožníme potravě, kterou jíme, aby si zachovala své enzymy živé, potom může naše tělo s těmito enzymy počítat a náš proces zažívání bude mnohem účinnější. Jíst enzymatickou stravu v podstatě umožňuje našemu tělu využít svoji energii na udržení zdraví a neplýtvat s ní na produkování velkého množství trávicích enzymů. Osvobodíme ji také od nutnosti strávit nepřirozené a někdy i jedovaté látky obsažené ve vařené, zpracované, geneticky upravené nebo pesticidy zamořené stravě, když tento druh potravin ze své stravy eliminujeme. Živá strava má v sobě také velké množství energie, která člověka posune na vyšší energetickou úroveň. Raw food však neznamená nutně studené jídlo, enzymy se totiž zachovávají v potravě zahřáté do 38-45 °C.

"Organické a syrové je nejpřirozenější cestou, kterou se vydat - je to ideál." Dr. T. Colin Campbell

Přínosy raw food

Kolem roku 2010 se mezi pejskaři začal rozmáhat nový typ krmení jejich mazlíčků tzv. BARF - krmení výhradně syrovou stravou, tedy nevařeným masem, kostmi, zeleninou, ovocem, ořechy, řasami a za studena lisovanými oleji. Bylo až neuvěřitelné, z jakých těžkých zdravotních komplikací se psi dokázali pomocí syrové stravy uzdravit. Sám jsem ve svém kynologickém období "barfoval" a pozoroval vitalitu svých psů. V tento čas jsem začal výrazně přemýšlet o přínosech syrového stravování i u lidí. Za pár let syrové stravování, raw food, skutečně strhlo pozornost i v oblasti výživy člověka.


Jaké jsou tedy benefity raw food?

  1. Nižší tepelná úprava: Syrová strava eliminuje potřebu vysokých teplot při vaření, což může pomoci předcházet tvorbě karcinogenních látek, které se mohou objevit při vaření a smažení.

  2. Maximální zachování živin: Syrové potraviny zpravidla obsahují více vitamínů, minerálů a enzymů než potraviny, které byly vařeny nebo tepelně upraveny. To znamená, že můžete získat více živin z jídla.

  3. Zvýšený příjem ovoce a zeleniny: Syrová strava zahrnuje velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, což může přispět k lepšímu zásobování těla vitamíny, minerály a antioxidanty.

  4. Podpora zdravého trávení: Syrové potraviny jsou bohaté na vlákninu, což podporuje zdravé trávení a pravidelnou stolici. Vláknina je důležitá pro udržení zažívacího systému v dobrém stavu.

  5. Snížení konzumace průmyslově zpracovaných potravin: Syrová strava se často zaměřuje na celistvé, neprocesované potraviny, což může snížit příjem chemických přísad, přidaného cukru a nezdravých tuků.

  6. Snížený příjem potravinových alergenů: V syrové stravě je méně pravděpodobné, že se setkáte s potravinovými alergeny, jako jsou lepek, laktóza nebo různá barviva a konzervační látky. To může být výhodné pro ty, kteří trpí alergiemi a intolerancemi na potraviny.

  7. Omezený příjem průmyslového cukru: Syrová strava se obvykle zaměřuje na přírodní zdroje sladkostí, jako jsou čerstvé ovoce a med, což může pomoci snížit příjem průmyslově zpracovaného cukru.

  8. Podpora detoxikace: Někteří lidé praktikují syrovou stravu jako detoxikační program, který pomáhá tělu zbavit se toxinů a škodlivých látek.

  9. Podpora imunitního systému: Syrové potraviny jsou bohaté na životadárné nutrienty, které mohou posílit imunitní systém a podpořit samoozdravné mechanismy těla.

  10. Vědomé stravování: Syrová strava často vyžaduje pečlivý výběr potravin a plánování jídel, což může podpořit vědomé stravování a lepší porozumění tomu, co jíme.

  11. Podpora zdravé váhy: Syrová strava často obsahuje nižší kalorický obsah a nižší obsah nasycených tuků ve srovnání s průmyslově zpracovanými potravinami. To může přispět k udržení zdravé tělesné hmotnosti a snížení rizika obezity.

  12. Zlepšení energetické úrovně: Někteří lidé hlásí, že při konzumaci syrové stravy mají vyšší energetickou úroveň a cítí se vitalizovaní.

  13. Podpora dobré nálady: Dnes se ví, že střevní mikrobiom úzce souvisí s naším emočním naladěním. Ovoce a zelenina jsou výborným zdrojem živin pro "přátelské bakterie" v našich střevech.

  14. Zvýšení soustředěnosti: Střevní mikrobiom je označován jako náš druhý mozek. S raw stravou přichází velké "projasnění" smyslů.

  15. Zvýšení sebehodnoty: Strava je jen jedním aspektem zvýšení sebehodnoty. Kombinace zdravé syrové stravy a práce na zvýšení sebehodnoty může vytvořit pozitivní prostředí pro celkový rozvoj a zlepšení kvality života.

  16. Soucitná strava: Raw food je výživový směr založený na konzumaci výhradně rostlinné stravy.

  17. Ekologická udržitelnost: Konzumace syrové stravy může podpořit udržitelnou a ekologickou výrobu potravin, protože často zahrnuje lokální a sezónní produkty, což může snížit ekologický otisk.

  18. Osobní zkušenost a dobrodružství: Mnoho lidí považuje syrovou stravu za způsob, jak zkoumat nové chutě, experimentovat s novými recepty a prozkoumat své vlastní stravovací preference.

  19. Aktivní přístup ke zdraví: Stravování živou stravou je postaveno na každém z nás, kdo přijímá osobní odpovědnost za vlastní zdraví a péči o něj.

  20. Životní styl: Hnutí syrové stravy se zabývá tím, jak do sebe zapadá naše strava, život a způsob, jakým se chováme k Zemi.

Zmíněné benefity přichází alespoň s 80 % syrové stravy v jídelníčku. Každé živé jídlo se však počítá!

Raw jídelníček

Raw jídelníček tvoří syrová rostlinná strava - čerstvá zelenina, ovoce, ořechy, semínka, za studena lisované oleje, klíčené luštěniny a obiloviny, byliny, koření, traviny, řasy a některé druhy hub. Často se využívají techniky jako namáčení, mixování, odšťavňování, kvašení a sušení pro přípravu jídel, která jsou chutná a stravitelná. Zpočátku se může zdát, že je stravování syrovou stravou složité a časové náročné. Když ale vezmete v potaz, že z přípravy jídla vynecháte pečení, smažení a vaření, syrový pokrm je připravený překvapivě rychle a k tomu i skvěle chutná. Řekli byste, že následující pokrmy jsou vytvořeny pouze ze syrového ovoce a zeleniny?



Má osobní zkušenost s raw stravou

O mém zdravotním stavu se rozepisuji ve svém celém příběhu ZDE. V mých 30 letech jsem byl doktory zařazen mezi pacienty se zvýšeným rizikem rakoviny jícnu a diagnostikovali mi spoustu dalších přidružených onemocnění. Přijal jsem nemoc jako poselství, které mě mělo zastavit a zvědomit si, jak žiju. Nemoc je totiž podle mého názoru cesta zpátky k sobě, na které si máme uvědomit destruktivní okolnost v našem životě, které když aktivně změníme a vydáme se správným směrem v souladu se sebou, je velká pravděpodobnost, že se uzdravíme. Mou první změnou byla změna mindsetu z negativního vnímání světa na pozitivní, problémy jsem transformoval v příležitosti. Druhým klíčovým krokem k mému uzdravení byla změna stravy a to kompletně. Ze dne na den jsem začal jíst pouze syrovou veganskou stravu a pít ovocné a zeleninové šťávy. Pamatuji si okamžik, kdy jsem seděl nad talířem studené zeleniny, a bylo mi z toho trochu smutno. V ten okamžik jsem si řekl - buď budeš zkuhrat, nebo si raw food prostě zamiluješ a stane se tvým životním stylem. V tom okamžiku jsem si začal s raw kuchyní hrát, snad poprvé v životě jsem poznal tak velkou rozmanitost jídelníčku, vymýšlel jsem různé recepty a začal pořádat raw kurzy pro veřejnost. Mé tělo se čistilo, zpočátku jsem se cítil dost unavený a také jsem dost zhubnul. Tělo se však zbavovalo všeho, co ho zatěžovalo, ale později jsem opět dosáhl své původní váhy, ale již složené z kvalitních surovin. Jak jsem se čistil, už jsem nechtěl přijímat toxické jídlo, ale ani toxické vztahy, toxické pracovní prostředí a začal jsem měnit i ostatní aspekty svého života. Se zařazením klalitních zelených potravin se můj zdravotní stav rapidně zlepšil, zvýšila se má životní energie, vitalita, radost ze života a všichni v mém okolí si všímali, jak doslova zářím. Dnes jsem zcela zdráv, bez léků. Již ani nejsem zcela na syrové stravě - stále ji však hojně zařazuji a pravidelně si dopřávám několikatýdenní očistné kůry pouze na raw food. Raw food je cesta sebelásky. Člověk si dopřává opravdu to nejčistší a nejkvalitnější co se potravy týče, ale posléze i v ostatních oblastech života si dopřává naprostou kvalitu a čistotu. Raw strava zjemňuje člověka a otvírá mu spirituální rozměr žití, napojuje ho zpět k přirozenosti a přírodě, vděčnosti života na Zemi.


Existují rizika raw food?

Raw strava je pro zdraví přínosná, pokud je uchopena správně. Ve své podstatě je velmi jednoduchá, porozumíme-li základním principům. Je potřeba zajistit dostatečný a pestrý příjem kvalitních živin, jako jsou zdravé sacharidy, tuky, bílkoviny a vitamíny. Abyste předešli deficitu některých mikronutrientů, konzumujte současně se syrovou stravou kvalitní zelené potraviny.

Před zahájením syrové stravy doporučuji konzultaci s odborníkem, který vám může poskytnout individuální radu a doporučení.


Máš nějaké otázky týkající se raw food?

Domluv si se mnou 30 minutovou konzultaci zDARma.


Závěrem

Raw food, syrová strava, je výživový směr, jehož podstatou je konzumace kvalitních potravin v co možná nejpřirozenější podobě. Syrová strava je plná bioaktivních látek, které prospívají našemu zdraví. Díky tomu, že se tepelně nezpracovává, jsou v ní zachovány enzymy, které jsou důležité pro naše trávení. Pokud tělo nemusí věnovat velkou energii trávení jídla bez enzymů, může tuto uspořenou energii věnovat svým sebečistícím a sebeléčícím schopnostem. Lidé, kteří přešli na syrovou stravu mluví o navýšení životní energie, celkové vitality a projasnění smyslů. Trvalý přechod na raw food není pro každého, každý syrový chod v jídelníčku se však počítá! Dočasné odlehčovací kúry jen na syrové stravě dokáží zdraví člověka také skvěle podpořit. Raw food nemá být dogma, ale radost a hojnost.

106 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page