top of page

Nová perspektiva života skrze etický síťový marketing

Aktualizováno: 29. 2.

V tomto článku se zaměříme na to, jak může etický síťový marketing otevřít novou perspektivu na život a jak velkou příležitostí může být pro jednotlivce, komunity a širší společnost.



Co je etický síťový marketing?

Síťový marketing, někdy označovaný jako MLM (Multilevel Marketing), má dlouhou historii plnou kontroverzí. Avšak já osobně jsem součástí projektu, který mění jeho tvář na etický síťový marketing, který klade důraz na hodnoty, důvěru a dlouhodobé vztahy. Není to jen o podnikání, je to o transformaci myšlení a života jako takového. Jde o šíření dobré věci, kde hlavním produktem není krabička, ale PŘÍLEŽITOST, příležitost ke zdraví, prosperitě a osobní svobodě, a to nejen pro jednotlivce, ale i pro širší komunitu.


Obrázek výše je z mého oblíbeného filmu Pošli to dál, který názorně ukazuje sílu síťování. Hlavní postava z filmu je jedenáctiletý Trevor, který přišel s nápadem, že pomůže třem neznámým lidem, a každý z nich, místo aby mu pomoc oplácel, ji pak poskytne dalším třem. Dovedete si asi představit, jak tento počin malého chlapce změnil širší svět k lepšímu. No a přesně toto je princip etického síťového marketingu.


Etika v síťovém marketingu

Pojďme si uvést základní vlastnosti etického síťového marketingu, které odlišují tento způsob podnikání od tradičního a zastaralého modelu MLM, kde se veškerá pozornost soustředí na prodej (mnohdy neférový). Jak tedy funguje síťový marketing, kde v centru pozornosti stojí etika jako základní pilíř podnikání?


1. Důvěra jako základ

Etický síťový marketing staví na důvěře. Firmy vytvářejí vztahy se svými zákazníky založené na vzájemné důvěře a transparentnosti. To je klíčové pro udržitelný úspěch.


2. Hodnoty jako kompas

Podnikání s etickým základem je založeno na hodnotách. Firmy ve svém síťovém marketingu zdůrazňují, jakým způsobem přispívají k dobru společnosti a jaké hodnoty zastávají.


3. Otevřená komunikace

Etický síťový marketing klade důraz na otevřenou a pravdivou komunikaci. Firma sdílí nejen své úspěchy, ale také výzvy, což buduje autenticitu a vztah s klientelou.



Výhody etického síťového marketingu

Abych nepůsobil příliš zaujatě, uvádím pouze 3 klíčové výhody tohoto svobodného podnikání 21. století (jak tento model podnikání pojmenovává Robert Kiyosaki).


1. Loajální zákazníci

Zákazníci jsou více nakloněni podporovat firmy, které se řídí etickými principy. Loajalita vychází z vědomí, že podporují svým nákupem firmu, která sleduje nejen zisk, ale také pozitivní vliv na společnost.


2. Dlouhodobý úspěch

Etický síťový marketing staví na dlouhodobém plánování. Firmy nejednají s vidinou rychlého zisku, ale investují do dlouhodobých vztahů, což v konečném důsledku přináší udržitelný úspěch.


3. Pozitivní vliv na společnost

Firmy zapojené do etického síťového marketingu mohou pozitivně ovlivnit společnost. Se zaměřením na sociální odpovědnost a udržitelnost mohou být motorem pozitivních změn.


Otevírání nových možností

Jaké možnosti nabízí etický síťový marketing člověku, který se v něm rozhodne podnikat? Pojďme zmínit opět ty klíčové.


1. Podpora rozvoje

Etický síťový marketing přináší podporu a prostor pro osobní a profesní rozvoj. Společenství sdílí zkušenosti, znalosti a inspiraci, čímž otevírá cestu k neustálému učení a růstu.


2. Finanční nezávislost

Získání perspektivy finanční nezávislosti mění způsob, jakým vnímáte práci a peníze. Místo aby byly omezeny na výměnu za čas, se stávají nástrojem k dosažení svobodnějšího a plnohodnotnějšího života.


3. Flexibilita života

Perspektiva flexibility v životě je jedním z klíčových aspektů etického síťového marketingu. Možnost pracovat z jakéhokoliv místa a řídit si vlastní pracovní harmonogram dává nový rozměr každodennímu životu.



Transformace vztahů

Doba individualit a osobního prospěchu bez širšího přesahu je pryč. Aktuální doba a dění v ní si žádá změnu. Síťový marketing vnímejme především jako vztahový marketing, který se opírá o kvalitní a zdravé mezilidské vztahy.


1. Spolupráce místo soutěže

Ve světě etického síťového marketingu není konkurence pohonem. Místo toho převládá atmosféra vzájemné spolupráce a podpory. Vztahy s lidmi nejsou jen obchodní, ale stávají se skutečnými partnerskými vazbami.


2. Silné společenství

Perspektiva silného společenství je jednou z nejvýraznějších změn. Etický síťový marketing vytváří prostor pro sdílení radostí, výzev a úspěchů, což posiluje vztahy a vytváří pouta mezi jednotlivci.


3. Posun od konzumu k přispívání

Perspektiva se mění i v tom, jak vnímáte svůj přínos k světu. S etickým síťovým marketingem můžete přispívat k rozvoji lidí a společnosti, což přináší hlubší smysl a uspokojení.



Má osobní zkušenost se síťovým marketingem

S tímto modelem podnikání jsem se setkal poprvé v mých 20 letech a hned jsem si tento způsob práce zamiloval. Vyhovovalo mi, že mohu začít podnikat hned - bez vstupního kapitálu, vymýšlení hodnotného projektu a administrativní zátěže. Navíc jsem v něm uviděl příležitost časové flexibility a pasivního příjmu do budoucna. Má tehdejší průvodkyně síťovým marketingem mi nabídkou spolupráce otevřela cestu seberozvoje a byla prvním člověkem, který mě přesvědčil o tom, že v životě můžeme dosáhnout čehokoliv, pokud to opravdu chceme. Nicméně tento síťový marketing mi neseděl ve způsobu prezentace produktů a způsobu práce, který byl orientován zejména na prodej. I když jsem u této firmy získal slušný post, odešel jsem do školství, které se stalo mou srdcovou záležitostí.


Po 15 letech jsem však začal vnímat, že role zaměstnance mi nevyhovuje a doslova mě vyčerpává. Školská byrokracie a úzkostné směrnice, vyhlášky už natolik omezovaly mého svobodomyslného ducha, že jsem se rozhodl hledat jinou příležitost. Toužil jsem dále pracovat na něčem, co má smysl, přesah mého osobního prospěchu, kde budu moci využít naplno svůj tvůrčí potenciál, ale kde má finanční odměna nebude limitována tabulkami a můj život řízen pracovní dobou a místem. Když jsem se otevřel možnosti vystoupit ze zaměstnaneckého poměru, přišla ke mně příležitost, kterou mi nabídl můj osobní kondiční trenér.


Oslovil mě s možností podnikat v etickém síťovém marketingu v rámci projektu, který nabízí lidem zdraví, prosperitu a osobní svobodu. Produkty této společnosti (bezkonkurenčně nejkvalitnější zelené potraviny ječmen a chlorella) jsem do svého jídelníčku zařazoval už několik let, ale nikdo mi do té doby nenabídl možnost se zapojit i pracovně. V listopadu jsem tedy s nadšením začal a velmi brzy jsem si uvědomil, že mohu ze zaměstnání odejít, protože pokud se budu věnovat síťovému marketingu stejnou intenzitou jako doposud, budu brzy velkoryse odměněn nejen finančně, ale i pocitem dobrého konání, protože etičnost a čistota tohoto podnikání vede k ozdravování společnosti nejen na těle, ale především na duši (a to bez nadsázky).


Etický síťový marketing mi dal možnost, žít svobodněji, poskytuje mi půdu pro můj osobnostní růst, spolupracuji s vysoce morálními lidmi, kteří mě denně inspirují a dokazují, že svět je stále v pořádku. A třešnička na dortu? Po 15 letech ve školství jsem odešel bez vyřešené ekonomiky, protože z průměrného platu učitele jsem tak tak hradil měsíční záležitosti nutné pro všední život. Rozhodl jsem se však žít život nevšední. Pokud odejdu po 15 letech ze síťového merketingu, kterému se budu po celou dobu aktivně věnovat, neodejdu s nulou na kontě, ale s vybudovaným pasivním příjmem a hrdostí - protože, kdo vyroste v etickém síťovém marketingu, tak je to jen odrazem toho, že nabídl příležitost žít lepší život mnoha lidem.

Můj úspěch v etickém síťovém marketingu je totiž přímo úměrný počtu lidí, kterým jsem k úspěchu pomohl.

Slovo závěrem

Vstoupit do světa etického síťového marketingu neznamená pouze vstoupit do obchodní příležitosti, ale odhalit novou perspektivu na život. Je to cesta plná příležitostí, osobního rozvoje a hlubokých vztahů. Nahlédnout na svět skrze etickou optiku otevírá cestu k většímu porozumění, soucitu a naplnění. Je to cesta, která vás může vést ke skutečnému smyslu a radosti.


Chceš se dozvědět víc o projektu, ve kterém podnikám?

Zajímá tě příležitost etického síťového marketingu?

Chceš se mnou podnikat a vzájemně se podporovat v růstu?

Domluv si se mnou konzultaci.


319 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page